6 küp Grönland buzu 100 dolar

Grönland Buzu: Dubai’nin Yeni Lüks Trendi

ABD Başkanı Donald Trump’ın ülkesinin “ekonomik güvenliğini” artırmak için satın almak istediği Grönland’da buz ihracat kalemi haline geldi. Özellikle Dubai gibi şehirlerde bu özel buz ile yapılan içkiler servet değerinde: Örneğin 6 küp Grönland buzu 100 dolara, bu buzla servis edilen bir kadeh viski ise 218 dolara mal olabiliyor.

İki yıl önce kurulan Grönland merkezli Arctic Ice adlı girişim, 100.000 yıllık olduğu iddia edilen buz kütlelerini batı kıyısındaki fiyortlardan vinçlerle çıkartıyor. Daha sonra da testereyle kesip soğutmalı konteynerlere yerleştiriyor. Ardından bu buzlar, yaklaşık beş haftalık bir gemi yolculuğuyla Dubai’ye gönderiliyor. Dubai’de özel soğutmalı kutulara konulan bu buzlar “daha saf ve daha yavaş eriyen” özellikleri sayesinde lüks barlar ve gece mekanlarında satılıyor.

Bakteri barındırmıyor

Dubai’nin finans bölgesindeki lüks restoran Nahaté’de sunulan bir içki olan “Desert Whisper”, bu buzlarla hazırlanıyor ve yaklaşık 48 dolara satılıyor. Daha da ileri gidenler için, 18 yıllık tek malt İskoç viskisiyle hazırlanan içkiler, 800 dirheme (yaklaşık 218 dolar) kadar çıkabiliyor.

Fransız girişimci Valentin Pinault, “Bu buzlar içkimi sulandırmadan soğutuyor ve bakteri barındırmıyor. Gerçekten saf,” diyerek bu yeni lüks trendine övgüde bulundu. Ancak bilim insanları bu hikâyeye temkinli yaklaşıyor. Dartmouth Üniversitesi’nden buzul bilimci Mathieu Morlighem, buzun kesin yaşını belirlemenin neredeyse imkânsız olduğunu söylüyor.

Morlighem, “Evet, buz tabakaları zamanla sıkışır ama hangi katmanın kaç yaşında olduğunu bilmek kolay değil,” diyor.

13 lisans verildi

Buna rağmen Grönland hükümeti buz sektöründeki potansiyelin farkında. Son yıllarda 6 şirkete toplam 13 buz ve su toplama lisansı verdi. Grönland Ticaret Bakanı Naaja Nathanielsen, “Su ve buz, ülkemiz için büyük bir ekonomik fırsat olabilir” ifadelerini kullandı.

Related Posts

İstanbul’daki evler için kritik çağrı: Birleşin ve güçlendirin

Deprem Güçlendirme Derneği (DEGÜDER) Başkan Yardımcısı ve İnşaat Yüksek Mühendisi Özlem İmren, güçlendirmenin yama değil, binanın sıfır bina performansına ulaşması için yapılan müdahaleler olduğunu belirterek, konutlarda da güçlendirme çalışmalarının yaygınlaştırılması çağrısında bulundu.

İstanbul depremleri sonrası e-ticarette afet ürünlerine talep patladı

İstanbul’da yaşanan depremlerin ardından deprem çantası, çadır, powerbank ve yağmurluk satışları fırladı. Online alışverişte afet ürünlerine talep yüzde 400’e varan artış gösterdi, çadır siparişleri ise 5,5 kat yükseldi.

Borsa İstanbul’da hareketli haftanın yıldızları ve kaybedenleri belli oldu

BIST 100 endeksi geçen haftayı yüzde 1,24 primle kapatırken, Borusan Yatırım, Tofaş ve Galatasaray hisseleri en çok kazandıranlar arasında yer aldı. Öte yandan Grainturk Holding, yatırımcısına en fazla kaybettiren hisse oldu.

Altın yatırımcılarını şaşırtan gelişme: 26 Nisan’da fiyatlar geri çekildi

ABD’den gelen piyasa dostu açıklamalar, altın fiyatlarını baskıladı. 26 Nisan Cumartesi günü gram, çeyrek ve tam altın fiyatlarında dikkat çekici düşüşler yaşandı. Yatırımcılar, altındaki bu dalgalanmanın yeni haftaya nasıl yansıyacağını merakla bekliyor.

Zirai dondan etkilenene destek

DenizBank, zirai dondan etkilenen üreticilerin faaliyetlerini güvence altına almak amacıyla bir dizi finansal çözümü hayata geçirdi.

Uluslararası kuruluş Türkiye’nin kredi notunu açıkladı! İmamoğlu vurgusu dikkat çekti

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global Türkiye’nin kredi notlarını BB-/B olarak teyit etti, görünümü ise “durağan” olarak belirledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir