Serçe Parmak projesi ile hayvanlar suya kavuştu

Batman Valiliği tarafından İl Özel İdaresi koordinasyonunda 2024 yılında başlatılan ‘Serçe parmak’ projesi kapsamında, kırsal bölgelerde yetiştiricilerin hayvanlarının su ihtiyacını karşılamak amacıyla, mera alanlarında bulunan ve daha önce verimliliği düşük olan su kuyuları yeniden kullanılır hale getirildi. Güneş enerjisi ile çalışan paneller sayesinde de üretilen enerjiyle çalıştırılan pompalarla, kuyulardan su çekilerek yalaklara aktarılması sağlandı.

Yenilenebilir enerji sistemiyle maliyeti düşük ve sürdürülebilir su temini sağlayan proje, geçen yıl kent merkezinde 4, ilçelerden Beşiri’de 5, Hasankeyf’te 3, Gercüş’te 6, Kozluk’ta 4 ve Sason’da 3 olmak üzere toplam 25 köyde hayata geçirildi. Kırsal alanlardaki hayvanların suya erişiminin daha düzenli hale getirilmesi amacıyla hazırlanan projeyle, yaban hayatındaki diğer canlıların da suya erişimi kolaylaştırıldı.

‘AMACIMIZ CANLILARIN SUYA ERİŞİMİNİ KOLAYLAŞTIRMAK’

İl Özel İdaresi Su ve Kanal Hizmetleri Müdürü Nurullah Erpolat, Vali Ekrem Canalp’in ‘Serçe parmak’ örneğinin projeye dönüştüğünü belirterek, “Proje, valimiz Ekrem Canalp’in talimatlarıyla hayata geçirilen ve kırsal bölgelerde hayvancılıkla uğraşan köylülerin hayvan içme suyu ihtiyacını karşılamayı amaçlayan bir projedir. Aynı zamanda yaban hayatına da katkı sağlamak ve doğadaki canlıların suya erişimini kolaylaştırmaktı amacımız. Proje kapsamında köylerimizde içme suyu amaçlı olarak açtığımız ve yetersiz kalan kuyular değerlendirilmiş veya kullanılmayan kuyuları kullanmak amacıyla bunların üzerine panel kurulmuş ve bu panellerden alınan suyla hayvan sıvatlarına aktarılan bir projedir. Projenin ismi Ekrem Canalp’in ‘Bir serçe parmak kalınlığında bile olsa sürekli akan bir suyun hayvanların içme suyu ihtiyacını karşılayabileceği’ düşüncesinden yola çıkılarak verilmiştir. Kırsal alanda hayat vermeyi hedefleyerek, 2024 yılında başlattığımız bu proje kapsamında merkez ve 5 ilçemizde 20 projenin değerlendirilmesi hedeflenmiş ancak bu hedef aşılmış ve toplamda 25 proje hayata geçirilmiştir. Köylülerden çok olumlu dönüşler aldık. Yeni talepler de gelmeye başladı. Bu sistem güneş panelleriyle çalışıyor. Yani herhangi bir elektrik maliyeti yok. 2025 yılındaki hedefimiz ise imkanlar dahilinde minimum 20 projeyi yine hayata geçirmektir. Batman Valiliği ve İl Özel İdaresi olarak köylerimizden gelen bu tip talepleri önümüzdeki yıllarda da devam edeceğiz. En büyük amacımız da köylerimiz de hayvancılığın geliştirilmesine katkı sağlamaktır” diye konuştu.

‘HAYVANLARIMIZ MERADA İSTEDİKLERİ AN SULARINI İÇEBİLİYORLAR’

Beşiri ilçesine bağlı Beyçayır köyünde besicilikle uğraşan Yusuf Erbil (27), hayvanlarda süt veriminin arttığını belirterek, “Geçim kaynağımız hayvancılık. Bütün gün onlarla ilgileniyoruz. Yazın bölge kurak olduğu için su sıkıntısı yaşıyorduk. Hayvanları sulamak için ek maliyetler oluşuyordu. Enerji kaybına yol açıyordu. Günde 3-4 defa tankerlerle, traktörlerle onlara su götürüyorduk. Ancak güneş enerjisi sayesinde, bu proje sayesinde hayvanları merada, anında otlatıyoruz. Hayvanlarımız da memnun biz de memnunuz. Gelişimlerini de görüyoruz. Hayvanlarımız merada istedikleri an sularını içebiliyorlar. Böylelikle de daha rahat ediyorlar. Süt verimini de arttırdı. Hayvanlarımızın daha mutlu olduğunu hissediyoruz biz de. Proje için Batman Valiliği ve İl Özel İdaresine teşekkür ederiz” ifadelerini kullandı.

‘HAYVANLAR MERALARDA DAHA UZUN KALIYOR’

Beyçayır köyü Muhtarı Ali Alpkan ise proje sayesinde hayvanların meralarda daha uzun süre kalabildiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

“Köyümüz 100 haneli köydür. 400-500’e yakın büyükbaş hayvanımız var. Küçükbaş hayvanımızda 1500-2000’e yakın. Biz hayvanlarımızı meralara çıkardığımız zaman su sıkıntısı yaşıyorduk. Bizim meralarda bu yalaklar kuruldu. Kurulan güneş panellerinin sayesinde su veriliyor. Hayvanlarımıza günde iki defa su içiriyoruz. Hayvanlarımız bu yalaklar sayesinde meralarda daha uzun kalıyor. Hayvanlarımızın süt verimi artıyor”

(DEMİRÖREN HABER AJANSI)

Related Posts

Can Atalay’dan ‘Sırrı Süreyya Önder’ için veda mesajı

Gezi davası hükümlüsü TİP Hatay Milletvekili Can Atalay, TBMM Başkanvekili ve DEM Parti Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in ölümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, “Yıllarını verdiği, her türlü sıkıntıya katlandığı ‘barış’a ülkemiz tez zamanda kavuşsun. Onun arkasından yollayacağımız en büyük armağan ‘barış içinde yaşayan bir ülke’ olacaktır. Güle güle Sırrı abi… Seni unutmayacağız” dedi.

İlker Canikligil’e tahliye kararı

Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlara hakkında başlatılan soruşturma kapsamında tutuklanan İlker Canikligil hakkında tahliye kararı verildi.

Plakalarda yeni dönem başlıyor: Değiştirmeyen sürücüler trafiğe çıkamayacak

Araç muayene işlemleri sırasında plaka üzerindeki harf ve rakamların okunmasını engelleyecek vidalara ilişkin sürpriz bir değişikliğe gidildi. Geçmişte yalnızca harf ve rakamlar arasında bulunan vidaların ‘ağır kusurlu’ sayıldığı muayene işlemlerinde artık, plaka üzerindeki vidaların tamamı muayeneden kalmak için yeterli sayılacak. Plakasında vida bulunan araçların muayeneden geçmesine ve trafiğe çıkmasına izin verilmeyecek.

AKP’li başkandan yemek kıyağı! 1 ton baklava sipariş etmiş

İstanbul’un Pendik ilçesinde AKP’li belediyeye ait 2024 Denetim Komisyonu Raporu, belediye meclisinde görüşüldü. CHP’li üyelerin şerh düştüğü raporda danışman maaşları, kira destekleri ve özel kalem harcamaları dikkat çekti. AKP’li Cin, belediye kasasından bir ton baklava almış.

Bakan Yerlikaya duyurdu: 568 kişi gözaltında

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, siber suçlarla mücadele kapsamında 568 şüpheli yakalandığını duyurdu.

AKP’li vatandaştan pes dedirten iddia: Hacıyım yemin ediyorum, emeklilerin 10 dairesi var

İstanbul Kağıthane’de AKP’li olduğunun altını çizen 76 yaşındaki emekli halinden memnun olduğunu söyledi. AKP’li diğer emeklilerin yalan söylediğini iddia etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir