Uzmanı uyardı: Ayaktaki nasırlar diyabetin habercisi olabilir

Diyabetik Ayak Hastalığı ve Önemi

Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi’nden Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hüsrev Diktaş, diyabetin vücuttaki birçok organı etkileyen ve ciddi komplikasyonlara sebep olabilen bir hastalık olduğunu belirtti. Bu komplikasyonların en başında diyabetik ayak hastalığının geldiğine dikkat çekti. Diyabetik ayak, sinir ve damar harabiyetleri sonucu oluşan ve tedavi edilmediğinde bacak amputasyonu ile sonuçlanabilen bir durum olarak karşımıza çıkıyor. Doç. Dr. Diktaş, bu hastalığın önlenebilir ve tedavi edilebilir olduğunu ancak erken müdahale edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurguladı.

Diyabetik Ayak ve Amputasyon Riski

Doç. Dr. Diktaş, diyabetik ayak hastalığının tedavi edilmediğinde bacak amputasyonuna kadar ilerleyebileceğini ifade etti. Bu sebeple diyabetik ayak hastalarının tedavi sürecinin dikkatlice ve uzman kişiler tarafından yönetilmesi gerektiğini belirtti. İyileşme sürecinde yaranın tedavi edilmesi ve gerektiğinde plastik cerrahi müdahalelerle doku kapatılması gerektiğine değindi. Flep ameliyatları ile doku kapatılması ve ayakkabı seçimi gibi konuların tedavi sürecinde önemli bir rol oynadığını ekledi.

Ayak Bakımının Önemi

Diyabetin etkisiyle ayaklarda, damarlarda ve sinirlerde bozulmalar meydana geldiğini söyleyen Doç. Dr. Diktaş, bu durumun belirli bölgelerde basınç artışına ve buna bağlı yaralara yol açabileceğini aktardı. Oluşabilecek yaraların enfeksiyon riski taşıdığını ve ciddi komplikasyonlara sebep olabileceğini belirtti. Diyabetli hastaların ayaklarını düzenli olarak kontrol ettirmeleri gerektiğini vurguladı.

Diyabetik Ayak ve Enfeksiyon Tedavisi

Enfeksiyon riskinin diyabetik ayak hastalığında ilerleyen evrelerde arttığına dikkat çeken Doç. Dr. Hüsrev Diktaş, ayakta gelişen enfeksiyon durumunda antibiyotik tedavisine başlanması gerektiğini ve bazı durumlarda cerrahi müdahale gerekebileceğini belirtti. Enfeksiyonun kontrol altına alınmasının ve yaranın iyileşme sürecinin başlatılmasının ardından düzenli ayak bakımının önemine değindi. Diyabetik ayak hastalığının erken teşhis ve tedavi edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Related Posts

Ani kalp ölümü her yaşta vurabilir: Nasıl önlem alınmalı?

Özellikle son yıllarda vaka sayısında artış gözlenen, ani kardiyak ölüm, yaygın bilinen adıyla ani kalp ölümü durumunun çoğu zaman hiçbir belirti vermeden gerçekleştiğine işaret eden Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Olcay Özveren, özellikle risk grubundaki kişilerde kalp damar sağlığını ayrıntılı şekilde değerlendirmek için koroner tomografik anjiyografinin önemli bir seçenek olduğunu ifade etti.

Takma kirpik kullanımında göz sağlığına dikkat! Yapıştırıcıları alerjiye yol açabiliyor

Takma kirpik yapıştırıcıları ve kirpik kıvırma aletlerinin mikropların çoğalmasına neden olabileceğini de dile getiren Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri Programı Başkanı Öğr. Gör. Birgül Erbaş, takma kirpik ve kirpik kıvırıcı kullanımı konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Aşırı aktif mesane kadınları tehdit ediyor! Ani idrar yapma isteği en tipik belirtisi

“Ani idrarım geldi, yetişemedim”, “Çok sık idrara çıkıyorum, böbreklerim iyi çalışıyor”, “Evden çıkmadan önce mutlaka tuvalete girerim” Günlük hayatımızda yaşadığımız veya çevremizden sıkça duyduğumuz bu yakınmalar, toplumda “aşırı aktif mesane” olarak bilinen mesane hiperaktivitesi hastalığının sinyali olabilir.

D vitamini deponuz boş kalmasın

D vitamini, kas ve kemiklerin dostu olarak bilinse de kalp-damar sisteminden belleğe bağışıklık sisteminden 
kanser riskini azaltmaya kadar vücuda çok yönlü fayda sağladığını vurgulayan İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman “D vitamini eksikliği ülkemizde yaygın bir sorun. Dolayısıyla ciddiye alınmalıdır” uyarısında bulundu.

Sebze meyvedeki pestisiti yok eden Japon taktiği! Evdeki 2 malzeme yetiyor

İlkbaharın taptaze çilekleri, parlak renkleri ve iştah açıcı görünümleriyle sofralarımıza gelir. Ancak bu lezzetli meyvede gizlenen pestisitler sağlığımız için bir tehdit oluşturabilir. Bu aşamada, sadece su altında durulayarak yapılan temizlik yetersiz kalabiliyor. İşte Japonların sırrı.

Canlı beyin dokusu hücrelerinde demansa çare aranıyor

Çağın en büyük sorunlarından olan unutkanlık, demans ve Alzheimer hastalıklarına karşı yeni çalışmalar denenmeye devam ediliyor. Bilim insanları demansı tedavi etme arayışını hızlandırmak için canlı insan beyin dokusu kullanmaya başladı. Doku kültürü çalışmalarından yararlanan deney ekibi dünyada bir ilki başardı.