Uzmanı uyardı: Ayaktaki nasırlar diyabetin habercisi olabilir

Diyabetik Ayak Hastalığı ve Önemi

Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi’nden Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hüsrev Diktaş, diyabetin vücuttaki birçok organı etkileyen ve ciddi komplikasyonlara sebep olabilen bir hastalık olduğunu belirtti. Bu komplikasyonların en başında diyabetik ayak hastalığının geldiğine dikkat çekti. Diyabetik ayak, sinir ve damar harabiyetleri sonucu oluşan ve tedavi edilmediğinde bacak amputasyonu ile sonuçlanabilen bir durum olarak karşımıza çıkıyor. Doç. Dr. Diktaş, bu hastalığın önlenebilir ve tedavi edilebilir olduğunu ancak erken müdahale edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurguladı.

Diyabetik Ayak ve Amputasyon Riski

Doç. Dr. Diktaş, diyabetik ayak hastalığının tedavi edilmediğinde bacak amputasyonuna kadar ilerleyebileceğini ifade etti. Bu sebeple diyabetik ayak hastalarının tedavi sürecinin dikkatlice ve uzman kişiler tarafından yönetilmesi gerektiğini belirtti. İyileşme sürecinde yaranın tedavi edilmesi ve gerektiğinde plastik cerrahi müdahalelerle doku kapatılması gerektiğine değindi. Flep ameliyatları ile doku kapatılması ve ayakkabı seçimi gibi konuların tedavi sürecinde önemli bir rol oynadığını ekledi.

Ayak Bakımının Önemi

Diyabetin etkisiyle ayaklarda, damarlarda ve sinirlerde bozulmalar meydana geldiğini söyleyen Doç. Dr. Diktaş, bu durumun belirli bölgelerde basınç artışına ve buna bağlı yaralara yol açabileceğini aktardı. Oluşabilecek yaraların enfeksiyon riski taşıdığını ve ciddi komplikasyonlara sebep olabileceğini belirtti. Diyabetli hastaların ayaklarını düzenli olarak kontrol ettirmeleri gerektiğini vurguladı.

Diyabetik Ayak ve Enfeksiyon Tedavisi

Enfeksiyon riskinin diyabetik ayak hastalığında ilerleyen evrelerde arttığına dikkat çeken Doç. Dr. Hüsrev Diktaş, ayakta gelişen enfeksiyon durumunda antibiyotik tedavisine başlanması gerektiğini ve bazı durumlarda cerrahi müdahale gerekebileceğini belirtti. Enfeksiyonun kontrol altına alınmasının ve yaranın iyileşme sürecinin başlatılmasının ardından düzenli ayak bakımının önemine değindi. Diyabetik ayak hastalığının erken teşhis ve tedavi edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Related Posts

Aşırı sıcaklarda kalp krizi riski artıyor

Prof. Dr. Emre Durakoğlugil, yaz aylarında artan sıcaklıkların kalp sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti. Durakoğlugil, sıcak havaların kalbin iş yükünü önemli ölçüde artırdığına vurgu yaparak, “Bu durum kalp krizlerini tetikliyor, özellikle risk grubundaki kişiler için tehlike çanları çalıyor” dedi.

Buz da besin zehirlenmesi olur mu ?

Buz da besin zehirlenmesi olur mu ?  Yaz aylarında soğuk içecek tüketiminin arttığını belirten uzmanlar, içeceklere konulan buzların besin zehirlenmesine neden olabileceğini söylüyor.

Dermatoloji Uzmanı Nazmi Geyik: Güneşten kontrollü ve bilinçli şekilde yararlanmak önemli

Dermatoloji Uzmanı Nazmi Geyik: Güneşten kontrollü ve bilinçli şekilde yararlanmak önemli

Düşük testosteron: Erkek sağlığının gölgesi

Erkek sağlığında sessiz bir kriz yaşanıyor: Testosteron seviyeleri yıllar içinde fark edilmeden düşüyor. Bu yalnızca cinsellik değil, kalp sağlığını kemik yoğunluğunu ve genel yaşam kalitesine de etkiliyor. Yorgunluk, isteksizlik, kas kaybı unutkanlık… Tansiyon ya da kolesterol için kullanılan bazı ilaçlar da testosteronu baskılıyor. Her erkekte etkisi farklı ama yaygın.

Anne aşı olursa, bebek de korunuyor! Yenidoğanlarda hayati risk oluşturabiliyor

Gebelikte uygulanan boğmaca aşısı, bebekleri doğumdan sonra karşılaşabilecekleri ciddi enfeksiyonlara karşı korumak amacıyla artık rutin bağışıklama programına dahil edildi. Peki boğmaca neden bu kadar tehlikeli? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Manolya Kara ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Zeynep Utkan Korun yanıtladı.

KKKA vakaları aşı konusunu yeniden gündeme getirdi

Yurt genelinde havaların ısınmasıyla birlikte kene ısırmasına bağlı Kırım Kongo kanamalı ateşi (KKKA) vakaları görülmeye başlandı.