Fosil tarihi değiştirdi: 30 milyon yıl daha önce de yaşıyorlarmış

Avustralya’da 350 Milyon Yıllık Sürüngen Benzeri Hayvan İzleri Keşfedildi

Nature dergisinde yayımlanan son çalışmaya göre, Avustralya’nın Victoria eyaletinde bulunan izler, Karbonifer dönemine, yaklaşık 350 milyon yıl öncesine dayanıyor. Bu keşif, sürüngen benzeri hayvanların evrim tarihini 30 ila 40 milyon yıl geriye götürüyor.

Flinders Üniversitesi’nden paleontolog Prof. John Long, çalışmanın bir orta yazarı olarak, “Bu, kara üzerinde yürüyen sürüngenlerle ilgili dünyanın en eski kanıtıdır. Evrim sürecinin Kuzey Yarımküre’deki fosillere göre 35 ila 40 milyon yıl daha eski olduğu biliniyordu.” dedi.

Modern sürüngenler, kuşlar ve memelilerle birlikte amniot adı verilen bir hayvan grubuna aittir. Bu omurgalılar, embriyoyu çevreleyen bir koruyucu zar içeren yumurtalarla ürer ve bu sayede suya bağımlılıktan kurtulurlar. Bu özellik, amfibilerle aralarındaki en büyük evrimsel farkı oluşturur.

Amniotların, atalarından yaklaşık 320 milyon yıl önce evrimleştiği düşünülmekteydi. Ancak, 350 milyon yıllık pençeli ayak izleri, bu varsayımı ciddi şekilde sorgulamaktadır.

Uppsala Üniversitesi’nden paleontolog Prof. Per Ahlberg, “Sadece tek bir kaya parçasının, modern dört uzuvlu omurgalıların evrim tarihini sorgulamamıza neden olacak kadar büyük bir etkiye sahip olması şaşırtıcı.” şeklinde açıklamada bulundu.

İzler, uzun parmaklı ve pençeli ayaklara sahip küçük bir yaratığın bıraktığı gibi görünmektedir. Pençeler, erken dönem amniotlarında bulunan bir özellik olduğundan, bu canlının ilkel bir sürüngen olduğu düşünülmektedir. Aynı zamanda keşfedilmiş en eski pençeli ayak izleri olarak da nitelendirilen bu izler, büyük bir öneme sahiptir.

Araştırmacılar, sürüngenlerin Devoniyen döneminin sonlarına doğru evrimleşmiş olabileceğini düşünmektedir. Bu dönem, balık benzeri canlıların karaya çıkmaya başladığı zaman dilimine denk gelmektedir.

Related Posts

Spotify kullanıcılarına güzel haber! Yapay zeka destekli DJ özelliği

AI DJ özelliği kullanıcılara belirli tür ya da sanatçıları çalması için işlevsel bir kullanım sağlıyor. Peki ne kadar işlevsel?

Geleneksel Türk Okçuluğu Şampiyonası’nda ödüller sahiplerini buldu

Sakarya’nın Karasu ilçesinde bu yıl ikinci kez düzenlenen Geleneksel Türk Okçuluğu Şampiyonası, nefes kesen mücadelelere sahne oldu. Üniversite öğrencilerinin kıyasıya yarıştığı şampiyonada dereceye giren sporculara ilçe protokolü tarafından ödülleri takdim edildi.

Bilek güreşinde İspir’in başarısı

Erzurum’un İspir İlçesinde eğitim hizmeti veren Ziya Paşa Ortaokulu Ardahan’da yapılan Okullar Arası Bilek Güreşi Şampiyonası’ndan zaferle çıktı.

Teknolojik güvenli sürüş yatırımı kazaları yüzde 47 azalttı

Trafik Haftası vesilesiyle güvenli sürüşün önemine dikkat çeken GetirAraç, güvenli sürüşe yönelik teknoloji yatırımlarıyla ağır kaza/hasar oranında yüzde 47 iyileşme sağlandığını duyurdu.

Steam’de Mortal Kombat oyunlarına yüzde 90’a varan indirim

Steam’de Mortal Kombat oyunlarına yüzde 90’a varan bir indirim yapıldı.

Pil bitti derdine son! Dünyanın en gelişmiş mikroçipi tanıtıldı

Tayvan merkezli üretici TSMC, sadece 2 nm üretim mimarisine sahip olan ve bu konuda dünyanın en gelişmiş çipini tanıttı. Bu mimari ile birlikte akıllı cihazlarda batarya ve performans artışı bekleniyor.