Türkiye ile 7.396 kilometre uzaklıktaki Kombaçya arasında orman anlaşması

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’den Ormanlık Alan İşbirliği Anlaşmasına Eleştiri

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, Cumhurbaşkanlığı tarafından imzalanan Türkiye ile Kamboçya Krallığı arasında yapılan ormanlık alan işbirliği mutabakatını eleştirdi. Gürer, anlaşmanın dikkat çeken yönlerini ve taşıdığı riskleri paylaştı.

Gürer anlaşmaya ilişkin şunları kaydetti:

“Kamboçya ile yapılan anlaşma, orman ve orman arazisi rehabilitasyonu, entegre havza yönetimi, orman ağaçları ve fidanlarının üretimi, orman yangınları ile mücadele, çölleşme ve arazi bozulumu ile mücadele, sürdürülebilir orman yönetiminin desteklenmesi, sürdürülebilir yasal alanların korunması, odun dışı orman ürün ve hizmetlerinden faydalanma, orman hastalık ve zararlıları ile mücadele gibi maddeler içermektedir.”

NEDEN GİZLİLİK MADDESİ KOYULDU?

CHP’li Ömer Fethi Gürer’in dikkat çektiği nokta, anlaşmada yer alan gizlilik maddesi oldu. Gürer şunları söyledi:

“Bu anlaşmanın içeriğinde ilginç bir madde var. Çok da rastlamadığımız bir şey. Diyor ki: ‘Taraflardan her biri yazılı olarak aksi kararlaştırılmadıkça iş ve mutabakat zaptına uygulanması için diğer taraftan alınan ve diğer tarafa sağlanan tüm belge, bilgi ve diğer veriler gizli olarak değerlendirilir.’ Ormanla ilgili karşılıklı alınan bilgiler, zaten açık alanda kullanılan bilgilerin dışında.”

“KENDİ SORUNLARIMIZI ÇÖZELİM”

Gürer anlaşma ile ilgili şu eleştiride bulundu:

“Türkiye’nin Avrupa Birliği ülkeleriyle orman ilişkilerini geliştirmesinin daha faydalı olacağını ifade ederek, “7396 km ötedeki ormanların varlığına ek olarak, ekvator iklimi ile bölgesel iklim uyumumuz da yok. Ne geliştirilecek? Turistik seyahatlerden başka çalıştaylar, toplantılar ve buna benzer giderler mi oluşacak? Ayrıca, gizliliği esas alan bir düzenleme olduğuna göre, oradan buraya ne gelecek, buradan oraya ne gidecek? Bu konular düşündürücü. Sudan’da yaşanan örnek, bu konuda Türkiye’nin model olarak doğru, ancak uygulama olarak yanlış bir girişimde bulunduğunu gösteriyor.”

“KENDİ ÜLKEMİZİN TARIMINA ODAKLANALIM”

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın mevcut sorunlarına dikkat çeken CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ” Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bugünkü bünyesiyle zaten Türkiye’de tarımı yönetemediği bir gerçek. Gıdada mevcut denetim eksikliği de ortada. Bunun yanı sıra, ormanlarla ilgili ortaya çıkan yangın ve diğer sorunlar kamuoyunun bilgisinde. Siz, kendi ülkenizde tarımı yönetemezken, ormanlarla ilgili sorunlar çözülmemişken ya da gıdada yapmanız gereken pek çok iş varken, kalkıp başka ülkelerde orman anlaşmaları yaparak neyi ve nasıl düzelteceksiniz? Bu da bir soru işareti,” ifadelerini kullandı.

VENEZUELA İLE TARIM ANLAŞMASI GÜNDEMDE

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, Venezuela ile yapılan tarım anlaşmasına dair, “Bu anlaşma, Türkiye’den 10.563 kilometre uzaklıkta, Güney Amerika’da yer alan Venezuela ile yapıldı”diye konuştu.

Gürer, Venezuela ile yapılan anlaşmanın detaylarına değinerek, ” Bu anlaşmada, Venezuela’ya teknik anlamda yardımcı olunacağı, oradaki ürünlerle ilgili farklı bilgilerin aktarılacağı, onların daha iyi ürün yetiştirmesinin sağlanacağı gibi ifadeler yer alıyordu. Ancak, bu çalışmalarla ilgili sonraki dönem bakanlarının aynı bilgiye sahip olmadığı ortaya çıktı.

Sudan’ın dışındaki Nijer ve Venezuela’da yapılacak çalışmalarla ilgili, bakanlık bilgi vermediği gibi, “Bizim böyle bir konuda bilgimiz yok,” diye yazılı yanıtlar verildi. Dışişleri Bakanlığı ise, “Anlaşma var,” diyordu. Nijer’le ilgili, hatta “TİGEM görevi var,” deniliyordu. Ancak Tarım ve Orman Bakanlığı, ‘Yok böyle bir anlaşma,’ diye yanıt verebiliyordu.” ifadelerini kullandı.

Related Posts

80. yılı kutlarken yüzde 39 büyüdü

Borusan, 257 milyar lira konsolide ciroya ulaştığı 2024’ü, yüzde 39’luk bir büyümeyle tamamladığını duyurdu.

Ortadoğu yeni küresel eğlence merkezi oldu

Orta Doğu’nun en büyük eğlence ve tema parkı fuarı olan Suudi Entertainment & Amusement (SEA) Expo’ya Türkiye’den bu yıl da Outdoor Factory katıldı.

Bitcoin’den tarihi rekor: İşte kripto paralarda son durum

Bitcoin’in fiyatı, ABD’den gelmesi beklenen ve kripto paralara yönelik olumlu görülen düzenlemeler nedeniyle 109 bin 481 dolara ulaşarak rekor tazeledi. Peki Ethereum ne kadar oldu? İşte kripto paralarda yaşanan son gelişmeler ve güncel rakamlar.

Altın yatırımcısına Haziran uyarısı! ‘Kaçınılmaz’ diyerek açıkladı

Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş, gram altın/TL fiyatındaki gelişmeler hakkında önemli uyarılarda bulunarak yatırımcıları dikkatli olmaya çağırdı. Memiş, altına yatırım yapmayı planlayanlar için ‘kaçınılmaz’ bir sürecin yaklaştığını belirtti.

THY’den yurt içi biletlerde indirim kampanyası

Türk Hava Yolları (THY) 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’na özel düzenlediği kampanya ile yurt içi uçuşlar için 919 liradan başlayan biletleri satışa sundu.

“Beyaz cennet”te büyük tehlike! 20 otelden 16’sı iptal edildi

Kayakseverler tarafından “beyaz cennet” olarak bilinen Uludağ’da bulunan 20 otelden 16’sının çalışma ruhsatı Osmangazi Belediyesi, turizm işletme belgeleri ise bakanlık tarafından iptal edildi. İşletme sahipleri, “yürütmeyi durdurma kararı” almak …