Baklanın Parkinson üstündeki etkisi şaşırttı; “Motor semptomlarını azaltıyor!”

Parkinson Hastalığı ve Bakla Tüketiminin Önemi

Nöroloji alanında uzmanlaşmış olan Prof. Dr. Gülay Kenangil, Parkinson hastalığının tedavisinde bakla tüketiminin önemli bir rol oynadığını vurguladı. Taze bakla içerisinde doğal levodopa maddesi bulunduğunu belirten Prof. Dr. Kenangil, bu maddenin ilaçlarla benzer etkilere sahip olabileceğini ifade etti. Yapılan bilimsel çalışmalar da bakla tüketiminin hastaların motor semptomlarını azalttığını gösteriyor.

Parkinson hastalığı, beyinde dopamin üreten hücrelerin hasar görmesi sonucu ortaya çıkan ve ilerleyici bir sinir sistemi hastalığıdır. Hastalık, titreme, kas sertliği, hareketlerde yavaşlama ve denge kaybı gibi motor semptomlarla kendini gösterir.

Baklanın taze olarak tüketildiği bahar aylarında içerisinde bulunan levodopa maddesinin etkili olduğunu belirten Prof. Dr. Kenangil, baklanın kontrollü bir şekilde tüketilmesi gerektiğini vurguladı. Aksi halde, bakla ile ilaçların etkileşime girebileceğini ve olumsuz sonuçlara yol açabileceğini belirtti.

“Levodopa İçeren Bakla Doğru Kullanılmalı”

Dopamin öncüsü olan levodopa maddesini içeren baklanın, hastaları yanıltabileceğini belirten Prof. Dr. Kenangil, baklanın rastgele veya aşırı tüketilmesinin çeşitli yan etkilere sebep olabileceği konusunda uyardı.

Prof. Dr. Kenangil, konuyla ilgili şunları söyledi: “Bakla mevsimi geldiğinde bilinçli bir şekilde tüketilmeli. Bakla, parkinson hastalığında dopamin maddesinin öncüsü olan levodopa içerir.”

Yapılan bilimsel çalışmalar da Parkinson hastaları üzerinde bakla tüketiminin olumlu etkilerini göstermiştir. Ancak baklanın hastalığı tedavi edici olmadığı ve doktor kontrolünde tüketilmesi gerektiği unutulmamalıdır.

“Bakla Sağlıklı Bir Sebzedir”

Parkinson hastalarının bakla tüketirken dikkatli olmaları gerektiğini belirten Kenangil, şu önerilerde bulundu: “Parkinson hastalığı sürekli ilaç kullanımını gerektirir. Baklayı bu süreçte doktorunuzla görüşerek tüketebilirsiniz. Ancak bakla, ilaçların yerine geçmemelidir. Bakla sağlıklı bir besindir ve doğru miktarlarda tüketildiğinde faydalı olabilir. Eğer Parkinson hastasıysanız, bakla tüketmeden önce doktorunuza danışmalısınız.”

Related Posts

Düşük testosteron: Erkek sağlığının gölgesi

Erkek sağlığında sessiz bir kriz yaşanıyor: Testosteron seviyeleri yıllar içinde fark edilmeden düşüyor. Bu yalnızca cinsellik değil, kalp sağlığını kemik yoğunluğunu ve genel yaşam kalitesine de etkiliyor. Yorgunluk, isteksizlik, kas kaybı unutkanlık… Tansiyon ya da kolesterol için kullanılan bazı ilaçlar da testosteronu baskılıyor. Her erkekte etkisi farklı ama yaygın.

Anne aşı olursa, bebek de korunuyor! Yenidoğanlarda hayati risk oluşturabiliyor

Gebelikte uygulanan boğmaca aşısı, bebekleri doğumdan sonra karşılaşabilecekleri ciddi enfeksiyonlara karşı korumak amacıyla artık rutin bağışıklama programına dahil edildi. Peki boğmaca neden bu kadar tehlikeli? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Manolya Kara ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Zeynep Utkan Korun yanıtladı.

KKKA vakaları aşı konusunu yeniden gündeme getirdi

Yurt genelinde havaların ısınmasıyla birlikte kene ısırmasına bağlı Kırım Kongo kanamalı ateşi (KKKA) vakaları görülmeye başlandı.

Kurban etini hemen poşetlemeyin: Zehirlenmeye kadar gider

Türkiye Kasaplar, Besiciler, Et ve Et Ürünleri Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, kurban etinin doğru muhafaza edilmesi gerektiğini belirterek, “Kesilen etleri hemen poşetlere doldurup dolaba koymak büyük hata, zehirlenmeye kadar gider” dedi.

Komşuda virüs alarmı verildi

Yunanistan Ulusal Kamu Sağlığı Kurumu (EODY), sivrisinek ısırmasıyla bulaşan Batı Nil virüsüne karşı halkı uyararak, özellikle yaz ve sonbahar aylarında koruyucu önlemlerin alınması gerektiğini bildirdi.

Uzmanlar anlattı: Sigarayı bırakmak psikolojik danışmanlık ve ilaç tedavisiyle mümkün

Uzmanlar anlattı: Sigarayı bırakmak psikolojik danışmanlık ve ilaç tedavisiyle mümkün