Don vurdu, patates yandı: Çiftçi tarlada zarar etti, destek bekliyor

Patates Üreticileri Zor Günler Yaşıyor!

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Ahencan Tayakısı, bölgede 70 bin dekar alanda yetiştirilen patates için bu yıl dekar başına beklenen 3-3,5 ton rekoltenin, zirai don zararından kaynaklı 2 tona düştüğünü belirterek, çiftçiler olarak tarımsal üretimin sürekliliği için destek beklediklerini vurguladı.

Adana’da 70 bin dekar alana ekilen patates hasadının son günlerinde, traktörlerle topraktan sökülen patatesler sabahın erken saatlerinde tarım işçileri tarafından toplanıyor. Hasat edilen patatesler, Türkiye’nin her köşesine gönderilmek üzere kasalara veya çuvallara konularak TIR’larla taşınıyor.

Ziraî Don Zarar Verdi!

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Ahencan Tayakısı, hasat çalışmalarını inceledikten sonra yaptığı açıklamada, “Bölgede 70 bin dekarlık patates ekim alanının sadece 65 bin dekarının zirai don olayları nedeniyle hasat edilebildiğini belirterek, bu durumun rekolte üzerinde büyük etkisi olduğunu ifade etti. Normalde dekara 3-3,5 ton rekolte beklenirken soğuktan dolayı 2 ton civarında hasat yapıldığını dile getirdi. Tayakısı, mazot ve gübredeki ÖTV ve KDV’nin kaldırılmasını talep ettiklerini de sözlerine ekledi.

Fiyatlar Düştü, Çiftçiler Endişeli

Adana’nın Yüreğir ilçesinde patates üreten çiftçiler, bu yıl patates fiyatlarının düşmesinden endişeli. Ziraî don olayları nedeniyle ürün alamadıklarını belirten çiftçiler, patatesin tarlada beklenenden çok daha düşük fiyatlara satıldığını belirtti. Bu durumun maliyetleri olumsuz etkilediğini ifade eden çiftçiler, tarımsal üretimin sürdürülebilirliği için destek beklentilerini dile getirdiler.

Related Posts

LED aydınlatmada yeni dönem! TEDAŞ şartnameyi güncelledi

Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ (TEDAŞ), şehirlerin enerji verimliliği, çevre dostu altyapılar ve estetik aydınlatma çözümleriyle geleceğe hazırlanması amacıyla LED Işık Kaynaklı Yol Aydınlatma Armatürleri Teknik Şartnamesi’ni güncelledi. TEDAŞ …

Deprem bölgesindeki mücbir sebep hali son kez uzatılıyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kahramanmaraş merkezli depremlerin yaşandığı bölgede yer alan ve cirosu 2,5 milyon liranın altındaki küçük ve orta ölçekli şirketler için 31 Mayıs’ta sona erecek mücbir sebep halini, 30 Kasım’a kadar uzatma kararı aldıklarını bildirdi.

ABD’li banka: Trump’tan yeni genel tarife gelebilir

ABD’de Uluslararası Ticaret Mahkemesi, Donald Trump’ın yasal yetkisini aştığına hükmederek pek çok ülkeye getirdiği tarifelerin iptal edilmesine karar verdiğini duyurdu. Bankacılık devi Goldman Sachs ise mahkeme kararının kritik ürünlere getirilen vergileri kapsamadığına dikkat çekerek, Trump yönetiminin iptal edilenler için de yeni ve genel bir tarife yayınlayabileceğini beklediğini söyledi.

General Motors, V8 motorlarına kanat verdi

GM’in yeni nesil V8 motorlara yaptığı yatırım, bu nedenle politik ve piyasa güçlerine karşı stratejik bir yanıt olarak görülebilir. GM , ABD’nin New York eyaletinin Buffalo kentinde bulunan Tonawanda Motor fabrikasına altıncı nesil V8 motorlarını …

THY üst üste 8. kez “Türkiye’nin en değerli markası” oldu

Türk Hava Yolları (THY), uluslararası marka değerlendirme kuruluşu Brand Finance’in 2025 yılı “TURKEY100- Türkiye’nin En Değerli Markaları” araştırmasında, 2018-2024 yıllarında olduğu gibi bu sene de listenin ilk sırasında yer aldı.

Küçükbaş hayaldi, büyükbaş rüya oldu: 5 yılda kurbanlık almak lüks haline geldi

Kurban Bayramı yaklaşırken hayvan pazarlarındaki fiyatlar dudak uçuklatıyor. 2019’da maaşının yarısıyla küçükbaş kurban alabilen asgari ücretli, 2025’te maaşının tamamıyla dahi kurbanlık bulmakta zorlanıyor. İşte yalnızca 5 senede ekonominin geldiği nokta…