Eğitilmiş köpekler Parkinson hastalığını yüzde 98 doğrulukla tespit etti!

Eğitilmiş Köpekler, Parkinson Hastalığını Yüzde 98 Doğrulukla Tespit Ediyor

İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre, özel olarak eğitilen köpekler Parkinson hastalığını koklayarak yüzde 98 doğrulukla tespit edebiliyor. Bu sayede hastalığın belirtileri ortaya çıkmadan yıllar öncesinde teşhis koymak mümkün olabilir.

Pozitif Örnekleri Ayırt Etme Oranı yüzde 80’e Ulaştı

Bristol ve Manchester üniversiteleri ile Medical Detection Dogs Vakfı iş birliğiyle gerçekleştirilen çalışmada, Parkinson hastalarından alınan deri örnekleri sağlıklı bireylerin örnekleriyle karşılaştırıldı. Eğitilen köpekler, deri örneklerini koklayarak hastalıklı bireyleri diğerlerinden başarıyla ayırabildi. Yürütülen çift kör deneylerde, köpekler yüzde 80 duyarlılık ve yüzde 98 özgüllük oranlarıyla Parkinson hastalığını doğru bir şekilde teşhis edebildi.

Çalışmaya katılan köpeklerden biri Golden Retriever olan “Bumper”, diğeri ise Siyah Labrador olan “Peanut” idi. Her doğru tespitte ödüllendirilen köpekler, kısa sürede yüksek doğruluk seviyelerine ulaştı.

“Erken Teşhis Açısından Devrim Niteliğinde Olabilir”

Medical Detection Dogs CEO’su Claire Guest, “Şu anda Parkinson hastalığını erken teşhis edecek bir test yok. Oysa belirtiler, tanı konmadan 20 yıl öncesinde başlamış olabiliyor” dedi. Nicola Rooney ve Prof. Perdita Barran da yapılan çalışmanın önemini vurgulayarak, teşhis sürecinin geliştirilmesine katkı sağlayabileceğini belirtti.

Araştırma, eşi Parkinson hastalığına yakalandıktan sonra kokusunun değiştiğini fark eden Joy Milne’in gözlemleriyle başlatılan “Nose2Diagnose” programı kapsamında yürütüldü. (DHA)

Related Posts

Türkiye Psikiyatri Derneği’nden kenevir düzenlemesi uyarıları: Sıkı denetim ve izleme sistemleri oluşturulmalı

Türkiye Psikiyatri Derneği’nden kenevir düzenlemesi uyarıları: Sıkı denetim ve izleme sistemleri oluşturulmalı

Aşırı sıcaklarda kalp krizi riski artıyor

Prof. Dr. Emre Durakoğlugil, yaz aylarında artan sıcaklıkların kalp sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti. Durakoğlugil, sıcak havaların kalbin iş yükünü önemli ölçüde artırdığına vurgu yaparak, “Bu durum kalp krizlerini tetikliyor, özellikle risk grubundaki kişiler için tehlike çanları çalıyor” dedi.

Buz da besin zehirlenmesi olur mu ?

Buz da besin zehirlenmesi olur mu ?  Yaz aylarında soğuk içecek tüketiminin arttığını belirten uzmanlar, içeceklere konulan buzların besin zehirlenmesine neden olabileceğini söylüyor.

Dermatoloji Uzmanı Nazmi Geyik: Güneşten kontrollü ve bilinçli şekilde yararlanmak önemli

Dermatoloji Uzmanı Nazmi Geyik: Güneşten kontrollü ve bilinçli şekilde yararlanmak önemli

Düşük testosteron: Erkek sağlığının gölgesi

Erkek sağlığında sessiz bir kriz yaşanıyor: Testosteron seviyeleri yıllar içinde fark edilmeden düşüyor. Bu yalnızca cinsellik değil, kalp sağlığını kemik yoğunluğunu ve genel yaşam kalitesine de etkiliyor. Yorgunluk, isteksizlik, kas kaybı unutkanlık… Tansiyon ya da kolesterol için kullanılan bazı ilaçlar da testosteronu baskılıyor. Her erkekte etkisi farklı ama yaygın.

Anne aşı olursa, bebek de korunuyor! Yenidoğanlarda hayati risk oluşturabiliyor

Gebelikte uygulanan boğmaca aşısı, bebekleri doğumdan sonra karşılaşabilecekleri ciddi enfeksiyonlara karşı korumak amacıyla artık rutin bağışıklama programına dahil edildi. Peki boğmaca neden bu kadar tehlikeli? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Manolya Kara ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Zeynep Utkan Korun yanıtladı.