Güçlü adım attı istikrarlı büyüdü

Duygu Erdoğan – Dünya ve Türkiye için zorlu yıl olarak tabir edilen 2024 yılında istikrarlı şekilde ilerlediklerini belirten Vakıfbank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih, 2025 yılından umutlu olduklarını söyledi. Üstünsalih ile küresel ve Türk ekonomisinin geleceği ile bankacılıktaki gelişmeleri konuştuk… 

■ Küresel düzeyde enflasyonla mücadele ile geçen 2024 yılı Türkiye ve finansal hizmetler açısından nasıl kapandı? 

Geçen yıl gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler, para politikalarındaki sıkı duruşu sürdürerek enflasyondaki gerilemeyi desteklemeye çalıştı. Ancak, uzun süredir devam eden sıkı para politikaları ve korumacı tedbirler, küresel büyümeyi bir miktar baskıladı. Eldeki verilerden yola çıkarak önümüzdeki dönemde küresel ekonomik büyümenin 2024’e göre daha iyi olacağını öngörüyoruz. Türkiye ekonomisi, 2024 yılı boyunca gücünü koruyarak zorlu küresel koşullara rağmen önemli başarılar elde etti. Merkez Bankası’nın uyguladığı sıkı para politikası ve diğer sıkılaştırıcı uygulamaların desteğiyle enflasyon kontrol altına alınmaya başlandı. Diğer sıkılaştırıcı uygulamaların da desteğiyle enflasyon, kontrol altına alınmaya başlandı. Türk bankacılık sektörü, 2024 yılında güçlü sermaye yapısı, etkin risk yönetimi ve dijitalleşme odaklı stratejileriyle istikrarlı büyümesini sürdürdü. Türkiye ekonomisinin büyümesine ve kalkınmasına bu dönemde de önemli katkılar sağladı. Önümüzdeki dönemde bankacılık sektörü, Türkiye’nin ekonomik kalkınmasındaki stratejik ve öncü rolünü daha da güçlendirmeye devam edecektir. 

■ Peki Vakıfbank bu dönemi nasıl geçirdi, bu yılın hedefleri neler? 

2024’ü güçlü bir performansla tamamladık. Sürdürülebilir ve karlı büyümemizi sürdürerek ulusal ve uluslararası piyasalardaki etkinliğimizi artırdık. Finansal ve finansal olmayan performansımızla sektöre öncülük eden birçok projeyi hayata geçirdik. 2024’ün üçüncü çeyreğinde aktif büyüklüğümüzü 3,6 trilyon TL’ye yükselttik ve ilk kez 100 milyar dolar seviyesini aştık. Ayrıca, milli ekonomiye verdiğimiz destekle nakdi ve gayrinakdi kredilerdeki artışı sürdürdük. 2024 Eylül’de de 27 milyar 214 milyon TL net kâr elde ettik. Bu yıl da attığımız adımları güçlendirerek sosyal, çevresel ve yönetişim alanlarındaki faaliyetlerimizi daha da derinleştirerek, toplumsal faydayı büyütmeyi ve sürdürülebilir kalkınma anlayışını her seviyede yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. 

■ Dünyada sıkı para politikası söylemlerinin devam ettiği süreçte 2025 yılında gevşeme beklenmeli mi; Türkiye’de enflasyon yönetimi ve faizler açısından nasıl bir yıl bekliyorsunuz? 

Sizin de ifade ettiğiniz üzere 2025’in dünya çapında sıkı para politikalarının ağırlığını hissettireceği bir sene olacağı yönünde öngörüler mevcut. Ancak, 2025’de bazı merkez bankalarının ekonomik büyüme ve işsizlik hedeflerini gözeterek daha temkinli bir duruş sergileyebileceği de ihtimaller arasında. Son tahlilde bankaların stratejilerini, enflasyonun kontrol altına alınmasındaki ilerlemeye ve küresel ekonomik toparlanma hızına göre şekillendireceklerine inanıyorum. 2025, Türkiye ekonomisinin istikrarını güçlendirme ve sürdürülebilir büyüme hedeflerine yaklaşma açısından önemli bir dönem olacak. 2024’te kontrol altına alınan enflasyon 2025’de de önemini koruyacak. 

Tüm alanlarda yatırım sürecek

■ Kurumsal sosyal sorumluluk ve sürdürülebilirlik alanındaki projeler ve hedefleriniz neler?

VakıfBank olarak, toplumsal fayda üretmeyi her zaman temel ilkemiz olarak benimsiyoruz. Kimliğimizin ayrılmaz bir parçası olarak gördüğümüz, toplumun her kesimine dokunan kurumsal sosyal sorumluluk projelerimize 2025 yılında da öncelik vermeye kararlıyız. “Türkiye’nin Voleybol Bankası” unvanının haklı sahibi olan kulübümüz aynı zamanda kadınların spor yoluyla güçlenmesini de simgeliyor. VakıfBank Kültür Yayınları markamızla altı yıl gibi kısa bir sürede, dokuz farklı kategoride yayımladığı 350’den fazla eserle ülkemizin entelektüel birikimine katkı sunmaya kararlılıkla devam ediyoruz. Eğitim alanında, Millî Eğitim Bakanlığı iş birliğiyle yürüttüğümüz Bilim ve Sanat Eğitim Merkezleri (BİLSEM) Projesi kapsamında, mekatronik, yapay zekâ ve akıl oyunları atölyeleri kuruyoruz. Ayrıca, çalışanlarımızdan oluşan İyilik Elçileri ekibimizle sosyal sorumluluğu içselleştiriyor ve iyilik hareketlerini kurumsal kültürümüzün bir parçası haline getiriyoruz. İyilik Elçileri, gönüllü faaliyetleriyle topluma dokunan projeler üreterek daha güzel bir gelecek için birlikte çalışıyor.

Dijital kanalda krediler hızlı koşuyor

■ Tüketiciler özelinde bireysel, taşıt, konut kredileri açısından sağladığınız çözümlere bu yıl hangi katkılar verilecek?

Geçen yıl tüketici ihtiyaç kredilerinin yüzde 90’ının dijital kanallar üzerinden kullandırıldığı bir yapıya ulaştık. Bu oranı daha da artırmayı hedefliyoruz. Taşıt kredilerimizle, müşterilerimizin hayallerindeki araca ulaşmalarını kolaylaştırıyoruz. Konut kredisi tarafında, 2025’te, geniş ürün yelpazemizle farklı müşteri segmentlerinin ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunacağız. Enerji verimliliği yüksek projeler için geliştirdiğimiz özel kredi paketleriyle ülkemizde enerji verimliliği yüksek konut sayısının artırılmasına, sürdürülebilir kalkınmaya ve çevrenin korunmasına pozitif katkı sağlamaya devam edeceğiz.

Related Posts

‘Çok fazla genel müdür’ var diyen banka 230 kişiyi işten çıkaracak

Hollandalı finans devi ING, üst düzey yöneticilerin sayısının fazlalığını neden göstererek toptan bankacılık bölümünde 230 pozisyonu kapatma kararı aldı.

Dolandırıcıların son yöntemi ‘yok artık’ dedirtti!! Yılların avukatı bile şaşırdı

Afyonkarahisar Barosu’na bağlı olarak kentte uzun yıllardır avukatlık yapan Emre Sagun, geçtiğimiz günlerde sınıf arkadaşları ve tanımadığı kişilerin sosyal medya üzerinden kendisine ulaştırdıkları kimlik ile adeta şok oldu. Dolandırıcıların kendi …

Yeniçağ Gazetesi: AKP, dünyaya tarım nasıl bitirilir dersi veriyor!

Yeniçağ Gazetesi’nin bugünkü manşeti; AKP, DÜNYAYA TARIM NASIL BİTİRİLİR DERSİ VERİYOR! Son 20 yılda 27,8 milyon dekar tarım arazisi imara açıldı, 600 bin çiftçi de üretimden çekildi. Geriye kalan üreticiler de bir yandan zirai don, diğer yandan …

Warren Buffett’tan dudak uçuklatan bağış

Amerikalı iş insanı Warren Buffett, yaptığı son bağışıyla Berkshire Hathaway hisselerinden yaklaşık 6 milyar doları Gates Vakfı ve aile odaklı dört yardım kuruluşuna aktardı. Bu, Buffett’ın yaklaşık yirmi yıl önce servetini bağışlamaya başlamasından …

ABD ekonomisi beklentilerin üzerinde daraldı

ABD ekonomisi beklentilerin üzerinde daraldı

Kamuda çalışanlar dikkat: Zam için kritik tarih belli oldu

Kamudaki 600 bin kamu işçisinin zam pazarlığında ikinci teklif bekleniyor. Binlerce vatandaşın merakla beklediği tarih belli oldu.