Kişi başı 10 milyon TL ödeyip felakete böyle sürüklenmişler

Titanik Enkazını Görmek İçin Yola Çıkan Denizaltı Faciası Can Aldı

Haziran 2023’te her biri 250 biner dolar (yaklaşık 10 milyon TL) ödeyerek Titanik enkazını görmek amacıyla dalış yapan yolcular, 3 bin metrenin altında seyredilirken denizaltının infilak etmesi sonucunda felaket yaşandı.

Denizaltında Oceangate CEO’su Stockton Rush, İngiliz milyarder Hamish Harding, Fransız dalgıç Paul-Henri Nargeolet, Pakistan kökenli iş insanı Shahzada Dawood ve 19 yaşındaki oğlu Suleman Daawood’un bulunduğu 5 kişi olay yerinde hayatını kaybetti.

İlk Patlama Sesini Eşi Duydu

Belgesel “Implosion” için ABD Sahil Güvenliği (USCG) kayıtlarına ulaşan BBC, faciaya dair çarpıcı detayları ortaya çıkardı. Rush’ın eşi Wendy Rush, denizaltıyı takip ederken “kapı çarpmasına benzer” bir ses duyunca endişelenerek “BU patlama da neydi” diye sormuştu.

Sesin aslında Titan denizaltısının çöküşü sırasında oluşan akustik sinyal olduğu sonradan anlaşıldı. Yetkililer, patlamadan hemen sonra gönderilen son verinin destek gemisine ulaştığını belirtti.

Felaket Göz Göre Göre Geldi

Soruşturmalarda Titan’ın güvenliğiyle ilgili uzun süredir var olan endişeler bir kez daha gündeme taşındı. Denizaltı, bağımsız bir güvenlik sertifikasyonundan geçmedi. Karbon fiber ve reçine karışımı katmanlardan oluşan yapısal ana gövde, uzmanlar tarafından derin deniz araçları için yüksek riskli bir malzeme olarak tanımlandı.

ABD Sahil Güvenliği’nin belirttiğine göre Titan’ın 2022’deki 80. dalışında karbon fiber katmanlarının parçalanmaya başlaması fark edilmedi. Uzmanlara göre bu, ileride yaşanacak bir felaketin işaretiydi.

Dalıştan Önce Uyarılar Yapılmıştı

Titan’ın teknik yapısıyla ilgili daha önce uyarılarda bulunan uzmanlar, aracın tasarımını “güvenlikten uzak” ve “kaçınılmaz sona mahkum” olarak tanımlamıştı. Bazı eski çalışanlar denizaltıyı “iğrenç bir mühendislik ürünü” olarak nitelendirmişti.

Denizaltının basınç altında kararsız hale gelen karbon fiberden yapılan kabini, derin deniz basıncı altında ayrışma sürecine girerek Titan için sonun başlangıcını oluşturdu.

USCG, Titan faciasına ilişkin somut bulgular sunarken, yeni görüntüler ve ses kayıtları, kazanın teknik ihmallerle bağlantılı olduğunu ortaya koydu. Titan’ın okyanus tabanına inmeden önce gönderilen son mesajlar, felaketin başlangıcının zamanında anlaşılamadığını gösterdi.

Related Posts

İlkokulda bıçaklı saldırı, bir öğrenci ağır yaralandı

Almanya’nın başkenti Berlin’de bir ilkokulda gerçekleştirilen bıçaklı saldırıda 11 yaşındaki öğrencinin ağır yaralandığı ve saldırganın olayın ardından kaçtığı belirtildi.

Fatih’te sokakta yürürken üzerine çanak anten düştü!

Fatih’te sokakta yürüyen bir kişinin üzerine binanın çatısında bulunan çanak anten düştü. Hafif yaralanan adamın yardımına çevredekiler koşarken, çanak antenin düştüğü anlar çevredeki bir iş yerinin güvenlik kamerasına yansıdı.

NASA’dan ‘Güneş’ uyarısı: İnsanlık hazırlıksız, fırtına dünyayı vurabilir

NASA, bu hafta Dünya’ya çarpması beklenen bir güneş fırtınasıyla ilgili endişe verici uyarılarda bulundu. İnsanlığın hazırlıksız olduğunu söyleyen bilim insanları, “güneş fırtınası acil durum tatbikatı” da gerçekleştirdi. Tatbikatta farklı alanlarda birçok kesintinin yaşandığı gözlemlendi.

Mali’den yola çıktı! Kara bulutlar gitti sarı bulutlar geldi

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün değerlendirmelerine göre hafta sonu yurt genelinde yağış beklenmezken, Ege ve Marmara’da toz taşınımı ve yer yer sis etkili olacak.

İsveç’te cami kundaklayan zanlı tutuklandı

İsveç’te Uddevalla Kültür Merkezine ait camiyi kundaklayan zanlı, “kundaklama ve nefret suçu işlediği” gerekçesiyle tutuklandı.

İngiltere’de Batı Nil alarmı: Sivrisineklerde ilk kez virüs tespit edildi

İngiltere’de ilk kez sivrisineklerde tespit edilen Batı Nil virüsünün halk sağlığı için düşük risk taşıdığı belirtilirken, uzmanlar iklim değişikliğiyle birlikte yeni hastalıkların yayılabileceği uyarısında bulunuyor