Marketlerden toplatılıyor! Sevilen baharatta kanserojen gaz tespit edildi

AB, Türkiye’den İsviçre’ye Kakule Tozunda Etilen Oksit Kalıntısı Bildirdi

Avrupa Birliği (AB), 24 Ocak’ta yaptığı açıklamada, Türkiye’den İsviçre’ye gönderilen öğütülmüş kakule tozunda yüksek miktarda etilen oksit kalıntısına rastlandığını belirtti.

Gıda Bülteni’nin raporuna göre; marketlerde satılan ürünler üzerinde yapılan analizde, kakule tozunun kilogramında 1,5 ile 0,48 miligram etilen oksit tespit edildi. Bu miktar, kilogramda 0,1 miligram olan tolere edilebilir limiti aşarak yüksek oranda bulundu. Bu nedenle, söz konusu ürünler için toplatma ve satış yasağı kararı alındı.

RASFF sistemi üzerinden yapılan bildirimde, İsviçre’de satışa sunulan zararlı ürünün Türkiye’den ihraç edildiği belirtilirken, Türkiye’nin kakule üretiminin yapıldığı ülkeler arasında olmaması şaşkınlık yarattı.

ZEHİRLİ BAHARAT TÜRKİYE’YE NASIL GİRDİ?

Anavatanı Hindistan olan ve zencefiller ailesine ait kakule baharatı, Türkiye’de üretim yapılmamaktadır. Ancak son yıllarda antioksidan etkisi nedeniyle talebin arttığı bu baharata olan ilgi, Türk firmalarının dikkatini çekebilir. Avrupa’ya gönderilen yüksek etilen oksit içeren baharat sevkiyatının hangi firma tarafından yapıldığı belirsiz olsa da, İsviçre’ye ulaşan ve yasa dışı miktarda etilen oksit içeren baharatların Türkiye’ye ithal edilmiş olabileceği düşünülmektedir.

KANSEROJEN MADDELER ARASINDA ÜST SIRALARDA

Kakule, antioksidan etkisi nedeniyle son yıllarda kansere karşı savaşta önerilen ürünler arasında yer almaktadır. Ancak yasal sınırın üzerinde etilen oksit içermesi sebebiyle, bu baharat kanserojen bir madde olabilir ve insan sağlığını tehlikeye atabilir. Avrupa Birliği, bu nedenle 2022’de gıda kodeksinde değişiklik yaparak, etilen oksit için tolere edilebilir limit değerini sıfıra çekmiş ve gıdalardaki etilen oksit kalıntısını yasaklamıştı.

TÜRKİYE’DE 2023 YILINDA YASAKLANDI

Etilen oksite yönelik yasak, 2020 yılında Hindistan’dan Avrupa’ya gönderilen susam tohumlarında ölçülen etilen oksit kalıntılarıyla gündeme gelmişti. Ayrıca, Almanya’da gıdalarda etilen oksit kullanımı uzun yıllardır yasaklıdır. Türkiye de 2023 yılında yönetmelik değişikliği ile, gıda katkı maddelerinde etilen oksitin sterilizasyon amacıyla kullanımını yasakladı.

Related Posts

Kiev’de istihbarat hesaplaşması: Ukraynalı albaya suikast düzenleyen Rus ajanları öldürüldü

Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU), üst düzey bir istihbarat görevlisinin öldürülmesiyle bağlantısı olan Federal Güvenlik Servisi (FSB) mensubu iki Rus ajanın düzenlenen operasyonda direniş gösterdiğini ve çatışma çıktığını bildirdi. Kiev’deki operasyonda Rus ajanlarının öldüğü kaydedildi.

Kardeş katili son 2 kurşunu ‘can çekişmesin’ diye sıkmış

Erzurum’da tartıştığı kardeşi Doğuhan Yavuz’u (28) tabancayla vurarak öldürdükten sonra intihara kalkışan Batuhan Yavuz (30), hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle dava açıldı. İddianamede, Batuhan Yavuz’un kardeşi Doğuhan’ın sırtına 1 el ateş ettiğini, yere düştükten sonra can çekişmesin diye yakın mesafeden sırtına ve başına 2 el daha etiş ettiğini söylediğine yer verdi.

AB’den ABD’ye misilleme uyarısı

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, tarifeler konusunda anlaşma olmaması halinde ABD’ye misilleme yapacaklarını açıkladı.

ABD’den sınırları çeken soru: Pasifikte saflar netleşiyor

ABD, Tayvan krizi ihtimaline karşı Japonya ve Avustralya’dan pozisyonlarını netleştirmelerini istedi. Tokyo ve Canberra bu talebe hazırlıksız yakalanırken, ABD’nin Tayvan’ı koşulsuz savunacağına dair resmi bir taahhüdü bulunmuyor.

Air India uçağı neden düştü? Ön rapor yayınlandı: Kaza mı? Sabotaj mı?

Hindistan’da düşerek 260 kişiye mezar olan uçak kazasının ön raporu yayınlandı. Raporun yayınlanması, Air India uçağının çakılmasının kasıtlı mı yoksa hata sonucu mu yaşandığı tartışmalarını alevlendirirdi.

Nestle’nin şişe sularında sağlık alarmı: Polis şirkete baskın yaptı

Fransa’da şişe sularda yasaklı arıtma sistemi kullanıldığı gerekçesiyle polis, Nestle Grubu’nun Issy-les-Moulineaux merkezinde arama yaptı.