Portakaldan bile daha fazla C vitamini içeren 5 besin! Duyunca çok şaşıracaksınız

C Vitamini Kaynağı Olan Besinler

C vitamini her ne kadar portakal ile özdeşleşmiş olsa da, bu vitamini almanın farklı yolları da mevcuttur. Ortalama bir portakal 60-83 mg C vitamini içerir ve günlük ihtiyacın karşılanmasına yardımcı olabilir. Ancak C vitamini bakımından zengin başka besinler de bulunmaktadır.

Portakal Dışında Güçlü C Vitamini Kaynakları

Kırmızı ve Sarı Biber

Kırmızı ve sarı biberler, C vitamini açısından zengin bir kaynaktır. Yarım su bardağı biber yaklaşık 144 mg C vitamini içerir ve günlük ihtiyacı karşılamaya yardımcı olabilir. Aynı zamanda biberler, bağışıklık sistemini güçlendiren antioksidanlar da içermektedir.

Papaya

Tropikal bir meyve olan papaya, yarımında 94 mg C vitamini bulundurur. Tatlı bir meyve olan papaya, smoothie’lere, meyve salatalarına ya da taze olarak tüketilebilir. Sindirim sağlığını destekleyen enzimler içermektedir.

Kivi

Kivi, C vitamini bakımından portakalı geride bırakabilen bir meyvedir. Bir büyük kivi yaklaşık 84 mg C vitamini içerir ve kabuğuyla tüketildiğinde ekstra lif sağlar. Ayrıca folat, K vitamini ve E vitamini açısından zengindir.

Guava

Guava, C vitamini bakımından en güçlü tropikal meyvelerden biridir. Tek bir guava meyvesi 200 mg C vitamini içerir, günlük ihtiyacın iki katıdır. Ayrıca düşük kalorili olup diyetler için uygundur. Guavayı çiğ ya da baharatlarla tatlandırarak tüketebilirsiniz.

Çilek

Çilek, lezzetli ve tatlı olmasının yanı sıra güçlü bir C vitamini kaynağıdır. Bir su bardağı çilek yaklaşık 85 mg C vitamini içerir. Ayrıca antioksidanlar barındırarak beyin sağlığını destekler ve kanser riskini azaltabilir.

Related Posts

Düşük testosteron: Erkek sağlığının gölgesi

Erkek sağlığında sessiz bir kriz yaşanıyor: Testosteron seviyeleri yıllar içinde fark edilmeden düşüyor. Bu yalnızca cinsellik değil, kalp sağlığını kemik yoğunluğunu ve genel yaşam kalitesine de etkiliyor. Yorgunluk, isteksizlik, kas kaybı unutkanlık… Tansiyon ya da kolesterol için kullanılan bazı ilaçlar da testosteronu baskılıyor. Her erkekte etkisi farklı ama yaygın.

Anne aşı olursa, bebek de korunuyor! Yenidoğanlarda hayati risk oluşturabiliyor

Gebelikte uygulanan boğmaca aşısı, bebekleri doğumdan sonra karşılaşabilecekleri ciddi enfeksiyonlara karşı korumak amacıyla artık rutin bağışıklama programına dahil edildi. Peki boğmaca neden bu kadar tehlikeli? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Manolya Kara ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Zeynep Utkan Korun yanıtladı.

KKKA vakaları aşı konusunu yeniden gündeme getirdi

Yurt genelinde havaların ısınmasıyla birlikte kene ısırmasına bağlı Kırım Kongo kanamalı ateşi (KKKA) vakaları görülmeye başlandı.

Kurban etini hemen poşetlemeyin: Zehirlenmeye kadar gider

Türkiye Kasaplar, Besiciler, Et ve Et Ürünleri Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, kurban etinin doğru muhafaza edilmesi gerektiğini belirterek, “Kesilen etleri hemen poşetlere doldurup dolaba koymak büyük hata, zehirlenmeye kadar gider” dedi.

Komşuda virüs alarmı verildi

Yunanistan Ulusal Kamu Sağlığı Kurumu (EODY), sivrisinek ısırmasıyla bulaşan Batı Nil virüsüne karşı halkı uyararak, özellikle yaz ve sonbahar aylarında koruyucu önlemlerin alınması gerektiğini bildirdi.

Uzmanlar anlattı: Sigarayı bırakmak psikolojik danışmanlık ve ilaç tedavisiyle mümkün

Uzmanlar anlattı: Sigarayı bırakmak psikolojik danışmanlık ve ilaç tedavisiyle mümkün