
ABD, Çin’de görev alan hükümet çalışanlarının yanı sıra güvenlik izni olan aile üyeleri ve yüklenicilerin Çin vatandaşlarıyla “romantik ya da cinsel ilişki”ye girmesini yasakladı.
Konuya ilişkin bilgi sahibi 4 kişi, isimlerinin açıklanmaması şartıyla Associated Press’e (AP) açıklamalarda bulundu.
Kaynaklar, Washington yönetiminin, Çin’de görev yapan ABD’li hükümet personeline, Çinlilerle herhangi bir “romantik veya cinsel ilişki” yaşamalarına yasak getirdiğini söyledi.
ÖNCEKİ BÜYÜKELÇİ GÖREVDEN AYRILMADAN ÖNCE YASAKLANMIŞ
Ocak ayında görevden ayrılan ABD Büyükelçisi Nicholas Burns tarafından Çin’den ayrılmadan kısa bir süre önce uygulamaya konulduğu aktarılan yasağın, 2024’ün yaz döneminde bazı Kongre üyelerinin Büyükelçi ile temasa geçerek bu tür ilişkilere yönelik kısıtlamaların yeterince sıkı olmadığı yönündeki endişelerini dile getirmelerinin ardından ele alındığını ifade etti.
“SOĞUK SAVAŞ”TAN BU YANA DUYULMAMIŞTI
Bazı ABD kurumlarının bu tür ilişkiler konusunda zaten katı kuralları olmasına rağmen, genel bir “arkadaşlık etmeme” politikası Soğuk Savaş’tan bu yana kamuoyunda duyulmamıştı.
Bu politikanın daha sınırlı bir versiyonu geçtiğimiz yaz yürürlüğe girmiş ve ABD, personelinin ABD Büyükelçiliği ve Çin’deki beş konsoloslukta koruma ve diğer destek personeli olarak çalışan Çin vatandaşlarıyla “romantik ve cinsel ilişkiye” girmesini yasaklamıştı. Ancak görevden ayrılan büyükelçi Burns, Başkan Donald Trump’ın göreve gelmesinden günler önce, Ocak ayında bu yasağı Çin’deki herhangi bir Çin vatandaşıyla bu tür ilişkilere yönelik genel bir yasak olarak genişletti.
ÇİN’DEKİ TÜM ABD MİSYONLARINI KAPSIYOR
Bu yeni politikanın, Pekin’deki büyükelçilik ve Guangzhou, Şangay, Shenyang ve Wuhan’daki konsoloslukların yanı sıra yarı özerk bölge Hong Kong’daki Amerikan konsolosluğu da dahil olmak üzere Çin anakarasındaki ABD misyonlarını da kapsadığı belirtildi. Çin dışında görev yapan ABD personeli için yasağın geçerli olmadığı aktarıldı.
Kaynaklar, yeni politikanın, Çin anakarasındaki ABD misyonlarını kapsadığını, ülke dışında görev yapan ABD personeli için geçerli olmadığını söyledi.
TEK İSTİSNA
Politikanın tek istisnasının, Çin vatandaşlarıyla daha önceden gönül ilişkileri olan ABD personelleri olduğunu belirten kaynaklar, bu kişilerin muafiyet için başvuru yapabileceğini, ancak başvurularının reddedilmesi durumunda ilişkilerini sonlandırmaları ya da görevlerinden ayrılmaları gerektiğini kaydetti.
ABD Dışişleri Bakanlığı ve Çin’de ofisleri bulunan diğer kurumlar, Rusya ya da Küba gibi “yüksek istihbarat tehdidi” olarak görülen rakiplerinin yanı sıra burada görev yapan ABD’li personellerin “kişisel ilişkilerine” dair uzun zamandır sıkı raporlama istiyor.
Çin’deki ABD personelinin Çin vatandaşlarıyla herhangi bir “yakın teması” amirlerine bildirmeleri gerekirken, “romantik veya cinsel ilişki” konusuna açıkça bir yasak getirilmemişti.